dimecres, 27 d’abril del 2011

Mai acabaré de sorprendre'm!

Una de les moltes coses que té la vida, és que si vols, cada dia et sorprèn. Avui a classe, els he llegit un conte. "La Cenincienta que no quería comer perdices" per intentar treballar alguns dels estereotips masclistes que encara porten a sobre algunes de les meves alumnes (i dic alumnes en femení ja que la sopresa és que elles són més masclistes que ells!). Entenc que em moc en un entorn d'ètnia gitana, però esperava que les cultures i sobre tot els Drets de les Dones haguessin evolucionat una mica, comptant que tenen 14 anys i que viuen en un món ple d'informacions diferents, de contrastos diferents i sobre tot que poden compartir punts de vista amb altres dones i homes.
L'objectiu del conte era, si més no, generar debat, en quant als contes que ens han venut sobre prínceps i princeses, sobre el fet que les dones "hem d'estar a disposició de..." , "aguantar allò que calgui" i com diuen elles "mentres els marits estan als bars, nosaltres ens hem d'encarregar de la casa i dels fills" (escric això i m'esparvero....). La protagonista del conte és una noia del segle XXI que creia en els suposats prínceps blaus i aconsegueix casar-se amb un.... al cap d'un temps, se n'adona de la seva esclavitud i decideix deixar-ho i SER ELLA MATEIXA. A partir d'aquí descobreix que la llibertat de les persones està per sobre de tot i que pots ser feliç tenint o no parella, o vàries parelles, o varis rotllos, o el que sigui! El cas, és que en una de les històries del conte apareix el concepte "ablació". Els pregunto si saben que és i em diuen que no (en aquest moment encara la meva cara tenia un semblant de serenor, entenc que no coneguin la pràctica, està a 10.000 milles de la seva realitat....) Els començo a explicar què significa aquesta pràctica per una dona i quan parlo del clitoris veig cares de "profe, pero qué me estás contando? Qué es eso del clítoris?" i aqui és on he tingut la gran sorpresa del dia: un grup d'adolescents que ni ells ni elles saben què és, i el pitjor de tot, on és i per a què serveix el desconegut clítoris!!! S'ha parlat molt de l'alliberamnet sexual de la dona en el segle XX i encara més en el segle XXI, i jo em pregunto, visc fora de la realitat o realment d'alliberament i de coneixença del propi cos ha hagut ben poc?
Sobre les cares i els comentaris que han fet després d'explicar-li's què era, on estava i per a què servia el desconegut clítoris, ho deixo per un altre post, per avui ja n'he tingut prou!